Այբուբեն
099999ԴՈ
099999ԵՉ
099999ԶՊ
099999ԷՋ
099999ԸՌ
199999ԹՍ
199999ԺՎ
9999 99999ԻՏ
and 9999/99999ԼՐ
and 9999999999ԽՑ
and(9999999999ԾՈւ
and(9999999999ԿՓ
" and9999999999ՀՔ
" and9999999999ՁՕ
"/*--99999conveՂՖ
"/*--99999s3Ճ
-099999s3Մ
-099999ԱՅ
/*--*99999ԲՆ
/*--*99999ԳՇ
Արագ Որոնում



Եղեգնակատուն (խաուս) կատվազգիների ընտանիքի գիշատիչ կաթնասուն կենդանի է: Տարածված է Հյուսիսարևմտյան Աֆրիկայի, Առաջավոր և Հարավարևմտյան Ասիայի գետահովիտներում: ՀՀ-ում տարածված է Արարատի, Արմավիրի (Արաքս գետի հովտում), Սյունիքի, Վայոց ձորի, Գեղարքունիքի մարզերում: Բույնը շինում է թփուտներում, չոր ճյուղերի մեջ կամ գետնի վրա, երբեմն զբաղեցնում է այլ կենդանիների հին բները: 
Մարմինը կարճ է՝ 57–90 սմ, պոչը՝ 21–31 սմ, քաշը՝ մինչև 12 կգ: Վայրի կատուներից ամենամեծն է: 
Մարմնի վերին մասը դեղնադարչնամոխրագույն է, բերանի շուրջը, ծնոտի և կոկորդի շրջանը՝ սպիտակավուն, ականջների ծայրերը՝ սև, վրձնաձև մազափնջով: Ոտքերը երկար են: Ունի լավ զարգացած լսողություն, տեսողություն և հոտառություն: Ունենում է մինչև 6 ձագ, որոնց կաթով կերակրում է 2 ամիս, ամռան վերջին հեռանում են մորից: Ակտիվ գործում է գիշերը, տաք եղանակներին՝ նաև ցերեկը: 
Մորթին սակավարժեք է: Մեծ վնաս է հասցնում ջրլող թռչուններին: